
                                MEMORANDUM OF LAW

        DATE:          June 15, 1992

TO:          Conny M. Jamison, City Treasurer

FROM:          City Attorney

SUBJECT:     Funds Deposited With County Investment Pool

            By means of your February 13, 1992 memorandum and subsequent
        conversations, you inquired about the legal implications of
        investing "excess funds" in the County of San Diego's investment
        pool.  By "excess funds" we understand you to reference funds
        over which you have discretionary control and not those funds
        that are expressly restricted by the City Charter (e.g., Section
        145 Retirement Fund).  Therefore with reference to those "excess
        funds" over which you have discretionary control, we advise as
        follows:
        1.  Are City funds protected from County creditors in case of
            bankruptcy?
            Yes.  California Government Code section 53684(a), adopted
        in 1986, authorizes local agencies to deposit excess funds in
        the county treasury for investment by the county treasurer.
        Subsection (e) of that section states that any monies so
        deposited are not subject to impoundment or seizure by the
        county.  California Government Code section 27100.1, enacted
        in 1991, was specifically drafted to clarify the status of
        funds held in trust by a county treasurer in the event of a
        county's bankruptcy.  The legislative digest for that section
        explains that in order to avoid any characterization of the
        deposited funds as county property, the language of the statute
        is clear that the funds "shall not be deemed funds or assets
        of the county and the relationship of the depositing entity . . .
        and the county shall not be one of creditor-debtor." California
        Government Code section 27100.1.  This answers both your
        question and Councilmember Behr's question regarding risk to
        City funds in the event of any possible financial difficulty
        of San Diego County.
        2.     Could the County prevent the City from withdrawing funds
              deposited therein for investment purposes?
             No.  California Government Code section 53684(e) states



        in relevant part that ""a)ny moneys deposited in the county
        treasury for investment . . . are not subject to impoundment
        or seizure. . . ."   The only statutory limitation on the
        City's access to its funds is provided in Section 53684(d)
        which requires thirty (30) days' written notice for withdrawal
        of funds.
        3.     Councilmember Behr's question:  would the City funds be
              protected from a third party lawsuit against the County?
             As noted above, California Government Code section 53684(e)
        prohibits the impoundment or seizure of deposited funds.
        Further, Government Code section 27100.1 states that deposited
        funds are held in trust by the county and shall not be deemed
        funds or assets of the county.  Therefore, such funds are not
        at risk in a third-party lawsuit against the county.
        4.     Does the California Constitution, Article XVI, section 6,
              grant the County the right to use funds so invested for
              other purposes?
             The answer is unclear.  Although California Government Code
        section 53684(e) holds that such funds are not subject to
        impoundment or seizure, a constitutional provision conflicting
        with that statute would prevail.    Note that Article XVI,
        section 6 of the California Constitution states:
                  "T)he treasurer of any city, county,
                      or city and county shall have power
                      and the duty to make such temporary
                      transfers from the funds in custody
                      as may be necessary to provide funds
                      for meeting the obligations incurred
                      for maintenance purposes by any city,
                      county, city and county, district, or
                      other political subdivision whose
                      funds are in custody and are paid out
                      solely through the treasurer's
                      office.  "Emphasis added.)
              Unfortunately, a definitive answer to this question is
        not possible at this time.   You have indicated that the County
        Treasurer's Office interprets the above-cited language to permit
        temporary transfers of invested funds.  While there is no precise
        resolution of this view due to the lack of definition of "funds
        in custody," we believe the better view is that invested funds
        are not subject to temporary transfers.
              This view is bolstered by both language and intent.
        Obviously funds that are invested can be said to be substantially
        different from other custodial funds.  First, they are clothed
        in a trust concept per California Government Code section 27100.1



        and therefore under neither the disposition nor ownership of the
        county.  Secondly, the whole import of Article XVI, section 6
        was to benefit political subdivisions by providing mutual access.
                  The principal provision of Article
                      IV, section 31 "now Article XVI,
                      section 6) prohibits the State,
                      the counties and cities from giving
                      or lending their money or credit.
                      The fund transfer provision was added
                      by a 1926 amendment.  Before the
                      amendment, the constitutional
                      provision would often prevent a
                      county or city acting as custodian
                      for the funds of various political
                      subdivisions from transferring money
                      from one political subdivision to
                      another.  During the "dry period"
                      which occurs after the start of the
                      fiscal year and before the receipt of
                      property tax revenue for that year,
                      local agencies with insufficient
                      reserves would fall short of cash.
                      Operating expenses would have to be
                      conducted on credit, by means of
                      notes, registered warrants or tax
                      anticipation warrants.  Some
                      political subdivisions might have
                      surplus idle cash, while others
                      with accounts in the same public
                      treasury would be forced to borrow
                      and to pay interest on their
                      borrowings.  The purpose of the 1926
                      amendment was to ease the
                      restrictions of Article IV, section
                      31, to save interest costs by
                      authorizing cash transfers between
                      political subdivisions having
                      accounts in the same county or city
                      treasury.  Thus, at several places,
                      Article IV, section 31, now speaks of
                      temporary fund transfers "to any
                      political subdivision."
              20 Ops. Cal. Atty. Gen. 224, 226 (1952).
              It hardly furthers the intent of such a section if it is
        construed as putting political subdivision assets at risk rather



        than as pooled resources.  Therefore both via the imposed trust
        concept of Government Code section 27100.1 and the very purpose
        of the constitutional provision, we believe the better view to be
        that invested funds of political subdivisions are not available
        for temporary transfers to satisfy the obligations of other
        entities.
             Appreciating the uncertainty you face on this issue, this
        office contacted the California Attorney General's Office for
        the procedure of pursuing an opinion.  We were informed that
        civil opinions were not issued to municipalities per California
        Government Code section 12519.  To assist in resolving this
        issue, we will contact the County Counsel's Office for a
        confirmation of our advice.  If such confirmation is not
        forthcoming and if the construction of Article XVI, section 6 is
        the critical factor in your investment strategy, we could file an
        action for declaratory relief to test the limitations of
        Article XVI, section 6.  Declaratory relief would then provide
        a judicial determination on the use or nonuse of the invested
        funds.

                            JOHN W. WITT, City Attorney
                            By
                               Ted Bromfield
                               Chief Deputy City Attorney
        TB:MKJ:mb:190(x043.2)
        cc  Bruce Herring, Deputy City Manager
            Jack M. Sturak, Assistant Treasurer
            Raymond F. Day, Investment Officer
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