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January 29, 2007

Tim Golba

Chair, La Jolla Community Planning Association
¢/o Golba Architecture Inc.

1025 West Laurel Street Suite 106

San Diego, Ca 92101

Dear Mr. Golba:

In an email to Alex Sachs and Betsy McCullough dated January 18, 2007, you asked for
answers to three questions:

1. With the adoption of these bylaws that are not approved by the City, will the

City of San Diego indemnify the LICPA while the newly adopted bylaws are

reviewed by City Staff?

Will the city continue to recognize the LICPA if we operate under the newly

adopted bylaws?

B Will this in anyway expose the LICPA to de-certification if we begin to
operate under these bylaws as adopted by members of the Corporation?

(]

These questions followed a special meeting of the recognized community planning group
held to adopt revised bylaws that had been developed by a subcommittee. We have
answered all three questions below.

If the La Jolla Community Planning Association (LJCPA) continues to operate under
current City-approved bylaws while City staff reviews your revised bylaws, you will be
indemnified as a recognized community planning group under Council Policy 600-24
(Policy) “Standard Operating Procedures and Responsibilities of Recognized Community
Planning Groups” until your new bylaws are approved by the City. The exception would
be if you utilize proxy voting which is now prohibited in the updated Policy. All
recognized community planning groups have been instructed to refrain from proxy
voting, even if contained in their current bylaws, until bylaws are revised to remove the
provision.

If the LICPA chooses to operate in accordance with bylaws that were approved at the
January 18 meeting which have not yet been reviewed or approved by the City, you are in
violation of Policy. Bylaw changes adopted by a planning group are not in effect until they
have been approved by the City. If the LICPA operates under a set of bylaws that have not
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been approved by the City, City staff would be in the position of recommending to the City
Council the removal of planning group recognition from the LJCPA unless the indisputable
Policy violation is immediately remedied. Also, please be advised that a clear and knowing
violation of the Policy removes the protection of the Indemnification Ordinance.

Since it is always our goal to recommend remedial action to a recognized community

planning group before engaging in a more drastic course of action, we recommend the
following to the LICPA:

1. Continue to operate in accordance with your current City-approved adopted
bylaws with the aforementioned exception of proxy voting,.

28 If the LICPA wishes to adopt, and have City review of, the LJCPA Corporate
Bylaws Final Drafi December 15, 2006, the LICPA must initiate another vote
on the proposed bylaws to submit to the City given that the quorum of the
planning group was lost on January 18 prior to the final vote on the bylaws.
In accordance with the Policy and Roberts Rules of Order, a quorum must be
present to conduct business. As a corrective action, the City Attorney
proposes the LICPA agendize for their next meeting, consideration of the
ratification of actions taken without a quorum. As a procedural matter,
proposed bylaw amendments are reviewed by the City Planning and
Community Investment (CPCI) Director and City Attorney for conformance
with Policy. If proposed bylaw changes are not consistent with the Policy,
and the planning group and City staff cannot develop provisions that suit the
needs of the planning group and meet the requirements of the Policy, then the
proposed bylaw amendments require approval by the City Council. Only the
City Council may waive provisions of the Policy and approve amendments
that are exceptions to the Policy. Please be advised that a preliminary review
of the LJCPA Corporate Bylaws Final Draft December 15, 2006 identifies
provisions that are exceptions to the Policy and outside the scope of approval
by City staff. Therefore, the proposed bylaw amendments cannot be approved
by the CPCI Director and City Attorney, and require review and approval by
the City Council.

3. Alternatively, staff acknowledges that a recommendation posed at the LICPA
meeting on January 18 for selective amendments related to proxy voting and
membership and voting requirements, rather than the wholesale changes to the
bylaws, was discussed but not made subject of a formal motion. Limiting
changes to the LICPA bylaws to the selective amendments that were
discussed at the January 18 meeting could be an interim measure to address
the issue of proxy voting and membership and voting requirements. The City
believes these two amendments could be found consistent with the adopted
Policy and could be approved by the CPCI Director and City Attorney within
one week of submission of the selective amendments after approval and
forwarding by the LICPA.
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All recognized community planning groups were advised to cease their bylaw update
efforts until the Policy was revised, and to operate under their adopted bylaws until that
time. While we advise the LICPA against premature bylaw amendments given that the
Policy is being revised to incorporate provisions to implement the Brown Act, we
recognize the importance of remedying the proxy voting provisions of the current City-
approved bylaws and the need for changes to the membership and voting requirements to
ensure greater voter participation in the March 2007 elections. Be advised that the
remedial actions for bylaw changes represent only an interim step, and that the LJICPA
bylaws would need to be fully amended to incorporate provisions of the Brown Act and
Policy changes that are being drafted.

Policy revisions will be taken to the City Council in the next few months. The
compliance period for the 2007 revisions to the Policy would be extended 6 months upon
Council adoption.

Finally, it has been asserted that the LICPA’s corporate status allows it to undertake
certain actions without regard to the City’s requirements of recognized community
planning groups. That very well may be true, however, any action undertaken without
regard to the requirements of Policy cannot be legitimized on the basis of the LICPA’s
corporate status. Obviously the City cannot dissolve the corporation; however, the City
Council can remove the planning group recognition conferred by Policy to the
corporation. Continued violation of the Policy will result in such a recommendation to
the City Council.

Singerely,
oy
/ W

es T. Waring, Depyty Chief
and Use and Economdic Development
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cc: Scott Peters, Council President, Council District 1
Bill Anderson, Director, City Planning and Community Investment
Betsy McCullough, Deputy Planning Director, City Planning and Community Investment
Cecilia Williams, Program Manager, City Planning and Community Investment
Lesley Henegar, Senior Planner, City Planning and Community Investment
Karen Huemann, Deputy City Attorney, City Attorney
Alex Sachs, Deputy City Attorney, City Attorney



