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MEMORANDUM OF LAW

DATE: August 12, 2004


TO: Kelly Broughton, Deputy Director, Development Services Department


FROM: City Attorney


SUBJECT: Method of Height Measurement Under Proposition D


BACKGROUND

You were recently contacted by the owner of property located at 1715 and 1723 Malden


Street in Pacific Beach [Property], where two single family residences are currently under


construction. The owner claims that the City is using an incorrect method of measurement to


determine the height of the structures being built. In addition to using the measurement method


listed in the coastal height limit overlay zone, known as Proposition D, the City is also using the


city-wide measurement method in Municipal Code section 113.0270 for structures in residential


zones. The owner claims that use of this latter method, which results in a slightly lower structure


than could be built under Proposition D, is an improper amendment of a voter approved


initiative. As a result, the owner asserts that the general zoning height limits do not apply in the


coastal height limit overlay zone, and that the City may only use the Proposition D method of


measurement on the Property.


QUESTIONS PRESENTED

1.           Does the City’s general height measurement method amend Proposition D?


2.           Do the City’s general zoning height limits apply to property also governed by


Proposition D?


SHORT ANSWERS

1.           No. The City’s use of its general height measurement method does not result in a


change in the intended scope or effect of Proposition D. Therefore, it does not


amend the initiative.
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2.           Yes. Because the City’s general zoning height limits supplement rather than


amend Proposition D, they apply in the coastal height limit overlay zone.


ANALYSIS

Proposition D was approved by City of San Diego voters on November 7, 1972, and


became effective on December 7, 1972. As the Municipal Code codifies it, Proposition D places


a 30 foot height limit on all buildings in the coastal height limit overlay zone. SDMC § 132.0501

et seq. With some exceptions, this zone roughly covers those portions of the City of San Diego


lying between Interstate 5 and the coast, including the Property. SDMC § 132.0502. When


measuring building height under Proposition D, “the base of measurement shall be in accordance


with the Uniform Building Code of 1970.” SDMC § 132.0505(c). In other words, height under


Proposition D, with a few exceptions not applicable here, is always measured from the finished


grade of a site rather than the preexisting grade.


In addition to the Proposition D height limit, the Municipal Code also has height


restrictions which apply to the Property. The residential zone in which the Property lies prohibits


structures higher than thirty feet. SDMC § 131.0444. When measuring structural height, the


zoning height limit uses “the existing grade or proposed grade, whichever is lower.” SDMC


§ 113.0270. This difference from Proposition D creates a more restrictive height limit for the


Property. As a result, the measurement method under the general zoning height limit prevents the


Property owner from building a structure as tall as Proposition D allows.

In response, the Property owner claims that the City’s use of the more restrictive zoning


height limit amends Proposition D in violation of California Elections Code section 9217. This


section prevents a legislative amendment to a voter approved initiative, such as Proposition D.


However, an amendment must change the scope or effect of the initiative, “whether by addition,


omission or substitution of provisions.” Franchise Tax Board v. Cory, 80 Cal. App. 3d 772, 776-

77 (1978) (quoting Sutherland, Statutory Construction (4th ed. 1972) § 22.01, p. 105). An


amendment is a “legislative act designed to change some prior and existing law by adding or


taking from it some particular provision.” Id. at 777 (quoting Assets Reconstruction Corp. v.


Munson , 81 Cal. App. 2d 363, 368 (1947). When comparing a new law to existing law, if the aim


of the new law is to “clarify or correct uncertainties which arose from enforcement of existing


law, or to reach situations which were not covered by the original statute, the act is amendatory.”


Id. (quoting Balian Ice Cream Co. v. Arden Farms Co., 94 F. Supp. 796, 798-799 (S.D. Cal.


1950).

Here, both height limits that apply to the Property are thirty feet. Although the two


methods of measurement result in an actual height difference of several feet between them,


nothing in Proposition D prevents the City from further restricting the height of structures in


coastal areas. Proposition D simply states that no structure “be constructed with a height in

excess of thirty feet.” SDMC § 132.0505(a) (emphasis added). It does not grant an absolute right


to build structures up to the height limit it creates. Instead, Proposition D provides a ceiling over




Kelly Broughton, Deputy 

Director, Development


Services Department


-3- August 12, 2004


which structures cannot be built in coastal areas. Even if the zoning height limit allowed a taller


structure than Proposition D in this case, the Property owner would still need to comply with


Proposition D. Not only is this consistent with the Municipal Code’s preference for the more


restrictive regulation, it recognizes the ability of the City to create further zoning restrictions as


long as they reasonably relate to the public welfare. SDMC § 11.0206; Arnel Dev. Co. v. City of


Costa Mesa , 126 Cal. App. 3d 330 (1981). Because the zoning height limit supplements


Proposition D rather than changing its intended scope or effect, it does not improperly amend a


voter approved initiative.


In claiming that the City’s use of the zoning method of measurement illegally amends


Proposition D, the Property owner relies on Mobilepark West Homeowners Assn. v. Escondido


Mobilepark West, 35 Cal. App. 4th 32 (1995). However, that case addressed a city ordinance that


specifically stated it was intended to clarify a voter approved initiative. Id. at 37. In this case,


there is no mention of Proposition D in either the general zoning ordinance that first used


existing grade as the base of height measurement in 1974, or in the current Municipal Code


section that sets the zoning height limit for residential zones. SDMC § 131.0444. (Attachment 1).


As a result, Mobilepark West Homeowners Assn. does not affect the City’s use of the zoning


method of measurement.


Even if the City’s zoning method of measurement amends Proposition D, it falls under an


exception to California Elections Code section 9217. Where a voter approved initiative


establishes a basic policy, legislative amendments may implement this policy consistent with the


voters’ intent. Mobilepark West Homeowners Assn., 35 Cal. App. 4th at 42 (quoting Creighton v.

City of Santa Monica, 160 Cal. App. 3d 1011. 1021-1022 (1984). The best evidence for


determining the voters’ intent is the ballot argument in favor of the proposition. C-Y

Development Co. v. City of Redlands, 137 Cal. App. 3d 926, 933 (1982).


The ballot argument in favor of Proposition D states it intends to preserve the “unique


and beautiful character of the coastal zone of San Diego,” by preventing high rise buildings from


“fencing off private property” and “obstructing needed ocean breezes, sky and sunshine.”


(Attachment 2). Nowhere does the argument state that the City may not impose more restrictive


height limits, or provide for methods of measurement that could potentially result in slightly


shorter structures. Once again, Proposition D shows an intent to establish a ceiling over which


structures may not go, not an absolute right to build to a certain height. Consequently, even if


this method of height measurement somehow results in an amendment to Proposition D, it still


implements the policy and intent of the initiative because it does not allow buildings to exceed


the ceiling established by Proposition D.


CONCLUSION

The Property owner’s argument that the City can only use the method of measurement


listed in Proposition D is incorrect. Two separate height limits apply to the Property. The fact


that the method of height measurement used in the general zoning regulations results in a lower
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structure than Proposition D would allow, does not result in an improper amendment of the


initiative. Proposition D provides a ceiling and not an absolute minimum. Use of the general


zoning regulations here does not result in a violation of this ceiling. Consequently, you are


correct to apply both height limits to the Property, as well as to other similarly situated properties


in the coastal height limit overlay zone.


CASEY GWINN, City Attorney


By

William W. Witt


Deputy City Attorney
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