
                             MEMORANDUM OF LAW


 DATE:            May 7, 1991


TO:                     Charles G. Abdelnour, City Clerk


FROM:            City Attorney


SUBJECT:     Use of City Seal


    This is in response to your memorandum of April 17, 1991, regarding


 the legality of a mailing done by the "Prevent Los Angelization Now"


 (PLAN) Committee, specifically in regards to use of the official City


 seal.  In lieu of reciting relevant facts pertaining to that mailing, a


 copy of all documents included in the mailing, including the envelope,


 that you transmitted to me are attached.


    The City's law governing use of the City seal is set forth in San


 Diego Municipal Code (SDMC) section 21.01(b), which reads as follows:


 "No person shall use or allow to be used any reproduction or facsimile of


 the Seal of The City of San Diego for any commercial purpose unless


 previously authorized by the Council."


    This section prohibits only "commercial use" of the City's seal,


 absent previous authorization of the City Council.  By implication, use


 of the City's seal for non-official purposes is permitted.  This view is


 supported by the legislative history of SDMC section 21.01, whose current


 language was adopted in 1968, by Ordinance No. O-9819 N.S. (adopted on


 June 11, 1968.)  The City Clerk's official file concerning Ordinance No.


 O-9819 shows that the then City Council specifically considered and


 rejected limiting the use of the City's seal for official City purposes


 only.

    Since the mailing does not appear on its face to have any commercial


 purpose, and there does not appear to be any outside evidence to show


 that it has a commercial purpose, I find no impropriety in the use of the


 City's seal in the mailing.  The fact that the mailing contains a


 solicitation for contributions does not in and of itself constitute a


 "commercial" use.  The solicitation appears to be solely for political


 fundraising purposes.


    Although you do not set forth other specific legal questions, your


 memorandum also raises other questions about the mailing.  One issue is


 whether the mailing properly identifies the sender as required by


 Government Code section 84305.  This section reads in relevant part as


 follows:

                           (a)  Except as provided in subdivision


                     (b), no candidate or committee shall send a




                     mass mailing unless the name, street address,


                     and city of the candidate or committee are


                     shown on the outside of each piece of mail in


                     the mass mailing and on at least one of the


                     inserts included within each piece of mail of


                     the mailing in no less than 6-point type which


                     shall be in a color or print which contrasts


                     with the background so as to be easily legible.


                     A post office box may be stated in lieu of a


                     street address if the organization's address is


                     a matter of public record with the Secretary of


                     State.


 Government Code section 84305(a)


    In the present case, the name, street address and city of the


 committee sending the mass mailing were printed on the


  envelope and on at least one (actually several) of the inserts contained


 in the mailing.  Wes Jordan, Graphics Supervisor of the City's Print


 Shop, confirms that the print size on the envelope and on the inserts is


 at least a 6-point type.  Therefore, I find that the mailing conforms to


 the "mass mailing" sender identification requirements of Government Code


 section 84305.


    The remaining issue is whether the following phrases appearing on the


 outside of the envelope are within legal limits:


   -  "OFFICIAL CITY OF SAN DIEGO ELECTION PETITION ENCLOSED;"


   -  "PLEASE RETURN WITHIN 48 HOURS;"


   -  "NOTICE TO RECIPIENT;"


   -  "Please complete the enclosed documents in accordance with section


 27.2502-27.2531 of the San Diego Election Code, and return within 48


 hours.  Instructions and postage-paid reply       envelope are enclosed."


    Having researched relevant state and local law, I find nothing which


 prohibits this type of phrasing on the outside of political mailers.


 Although at first blush the phrase "Official City of San Diego election


 petition enclosed," appears to be  misleading, indeed the mailing


 contains an initiative petition which has qualified for signature


 gathering under the City's initiative law.  San Diego Municipal Code


 section 27.2501 through 27.2531.  This information was confirmed with


 Joyce Lane, Elections Analyst of the City Clerk's office.  Also, although


 the phrase contains strong language exhorting persons to return the


 enclosures within 48 hours, there is no express or implied threat


 accompanying the exhortation and careful reading of the materials shows


 that there indeed is no requirement, but rather a plea, to return the


 petition to the sender.  The committee even includes a pre-paid addressed


 reply envelope.


    In summary, I find the mailing does not violate SDMC 21.01 restricting


 the uses of the City seal, Government Code section 84305, containing


 sender identification requirements for "mass mailings," or other




 provision of state or local laws.


                               JOHN W. WITT, City Attorney


                               By


                                   Cristie C. McGuire


                                   Deputy City Attorney
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 Attachments


 cc  Wes Jordan, Graphics Supervisor


     Joyce Lane, Elections Analyst


 ML-91-35


